Archive | juli, 2014

Angel food cake met balsamico-aardbeien

25 Jul

Angel food cake

Mij kun je wakker maken voor zware chocoladetaarten, carrotcakes, cheesecakes en brownies. Maar soms mag het allemaal natuurlijk wel eens wat luchtiger en lichter. Deze van oorsprong Amerikaanse cake wordt gemaakt met alleen eiwitten, bloem en suiker. Een heerlijk luchtige, sponsachtige cake, zonder vet, die niet zeker niet misstaat als dessert na een zomerse barbecue en vaak wordt geserveerd met vers fruit. De balsamico-aardbeien in dit recept smaken perfect met de frisse romige crème fraîche.

De Angel food cake lukt het beste in een ‘chiffon-pan’, dat is een tulbandvorm van aluminium met een losse bodem, die je voor een paar euro bij de meeste toko’s kunt kopen. In een gewone tulband of taartvorm of met hoge zijkanten moet het ook lukken. Gebruik er dan wel eentje zonder anti-aanbaklaag, anders heeft de cake geen grip om te kunnen rijzen, en bekleed de bodem van de vorm dan met bakpapier.

Angel food cake
Voor zéker 12 personen

  • 12 eiwitten
  • 125 gram cakemeel
  • 300 gram fijne tafelsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels vanille-extract

Voor de balsamico-aardbeien

  • 500 gram aardbeien
  • 2 eetlepels goede balsamico azijn
  • 3 eetlepels suiker

Verder nodig

  • crème fraîche om te serveren
  • een chiffon-pan met een diameter van 26 cm, verkrijgbaar bij de meeste toko’s.

Verwarm de oven voor op 180 graden. De chiffon-pan niet invetten, dan heeft de cake geen ‘grip’ om te rijzen.

Zeef het cakemeel met 150 gram suiker en zet apart. Klop de eiwitten schuimig in een grote kom. Voeg als de eiwitten beginnen te schuimen het zout en de citroensap toe en klop tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan lepel voor lepel de resterende 150 gram suiker toe en klop tot de eiwitten glanzende pieken hebben. Voeg het vanille-extract toe en klop kort.

Spatel het gezeefde bloem-suikermengsel in vier delen luchtig door de eiwitten. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar. Als je een satéprikker in het midden van de cake steekt moet hij er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en zet hem gelijk omgekeerd op bijvoorbeeld een glas of een kom, zodat de lucht kan circuleren. Laat de cake zo in de vorm ongeveer een uur afkoelen.

Maak ondertussen de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snij de grote aardbeien in vieren en kleintjes in tweeën. Doe ze in een kom en doe er 2 eetlepels balsamico-azijn en 3 eetlepels suiker bij. Schep voorzichtig door en laat afgedekt buiten de koelkast minstens een uur marineren. Af en toe omscheppen.

Als de cake is afgekoeld snij je de zijkanten voorzichtig los door met een mes langs de rand te gaan. Vergeet ook de binnenste ring niet. Stort de cake nu uit de vorm. Snij vervolgens met een mes de bodem los van de cake.

Serveer de cake met de balsamico-aardbeien en een flinke dot crème fraîche.