Millionaire’s shortbread met chocoladebodem

26 Okt

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Soms heb je gewoon iets extra’s nodig om een teleurstelling te verwerken. Toen een superleuke baan vorige week uiteindelijk naar ‘de andere kandidaat’ ging, zag ik gelijk een excuus om deze millionaire’s shortbread te maken. Een uitstekende manier om een positieve draai aan de afwijzing te geven ๐Ÿ™‚

Er is natuurlijk niets mis met de gewone, klassieke millionaire’s shortbread. Een brosse koekbodem, een laag kleverige karamel en een laag pure chocola. Eigenlijk is het gewoon een grote Twix, maar dan lekkerder.ย  Maar ik had meer chocola nodig, dus werd het een chocolade-koekbodem, en wat grof zeezout in de bovenlaag, omdat ik dat zo lekker vind.

Millionaire’s shortbread
Voor ongeveer 20 stukjes

Voor het shortbread

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 175 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 50 gram fijne griesmeel of polenta
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van ongeveer 22 x 22 cm (of een ronde springvorm van 24 cm) in met boter en leg een vel bakpapier op de bodem. Vet het bakpapier zelf ook weer in.

Doe de boter en suiker in een kom en mix met een handmixer tot het een luchtige massa is.

Zeef de bloem met de cacao en het zout en doe het samen met de griesmeel of polenta bij het botermengsel. Meng op de laagste stand met de mixer tot alles net gemengd is. Kneed het verder met je handen snel tot een soepele bal.

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Leg de bal op een met bloem bestoven werkblad en rol deze met een deegroller uit tot het een lap is die net iets kleiner is dan je bakvorm. De deeglap zal zo ongeveer 1 รก 1,5 cm dik zijn dan. Leg het deeg in je bakvorm en druk het aan tot het de vorm helemaal vult. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Zet het shortbread ongeveer 35 minuten in de oven en laat daarna helemaal afkoelen in de vorm.

Voor de karamel

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk (Friesche Vlag, 397 ml)
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker

Doe de gecondenseerde melk, boter en suiker in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur. Blijf roeren tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost. Laat zachtjes aan de kook komen en laat pruttelen tot het een dikke karamelsaus is. Blijf roeren! Dit kan zeker wel 10 minuten duren. Laat de karamel iets afkoelen en giet over het shortbread.

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Voor de chocoladelaag

  • 200 gram pure chocola
  • 3/4 (driekwart) theelepel grof zeezout

Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron. Laat iets afkoelen en roer er het zeezout doorheen als je dat gebruikt. Schenk de chocola over de karamel en laat hard worden.

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Haal het millionaire’s shortbread uit de vorm en snij in stukjes. Eet smakelijk!

Millionaire's shortbread - Comfort Kitchen

Print Friendly

2 reacties to “Millionaire’s shortbread met chocoladebodem”

  1. Rik 10 november 2013 at 12:10 #

    Ziet er heerlijk uit!

  2. Eslem 10 november 2013 at 18:14 #

    Kwijl! Heerlijk!

Laat een bericht achter