Empanadas met zoete-aardappelcurry

6 Nov

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Empanadas zijn gevulde deegflapjes, pasteitjes die je uit de hand kunt eten, en worden veel gegeten in onder andere Zuid-Amerika, Spanje en Portugal. Een makkelijke versie maak je door gebruik te maken van plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart, maar ik vind het altijd wel leuker, en lekkerder, om het deeg ook zelf te maken.

Ik heb deze empanadas gevuld met curry van zoete aardappel en linzen.

Empanadas met zoete-aardappelcurry
voor ongeveer 10 empanadas

Voor de curry

  • 1 ui
  • 1 รก 2 eetlepels milde currypasta
  • 1 flinke zoete aardappel
  • 75 gram gedroogde rode of groene linzen
  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 1 bouillonblokje
  • 75 gram diepvriesdoperwten

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Snij de ui in ringen en fruit deze in een scheut olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn. Doe de currypasta erbij en bak even mee. Schil ondertussen de zoete aardappel, snij in kleine blokjes en doe bij het currymengsel in de pan. Voeg de linzen, de kokosmelk, het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en roer alles goed door. Als het begint te koken zet je het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat 20-30 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappel en de linzen gaar zijn.

Haal het deksel van de pan, voeg de doperwten toe en laat alles nog een minuut of 15 pruttelen zonder deksel tot het meeste vocht is opgenomen.

Laat de vulling afkoelen.

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • 5 eetlepels koud water

verder nodig: 1 ei om de empanadas mee te bestrijken voor ze de oven in gaan en een uitsteker of schaaltje met een doorsnede van 16 cm.

Meng de bloem en het zout in een kom. Doe de koude boter er in klontjes bij en wrijf de boter en de bloem samen tot het de structuur van broodkruimels heeft. Kneed het ei en het water er doorheen tot je een samenhangend deeg hebt (je kunt dit ook in de foodprocessor doen).

Vorm een bal van het deeg, druk deze tot een platte schijf en leg, verpakt in huishoudfolie, een half uurtje in de koelkast.

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot het ongeveer de dikte van een euro-muntstuk heeft. Gebruik de uitsteker of het schaaltje om cirkels uit te steken.

Schep in het midden van elke cirkel een beetje van de vulling.

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Vouw het deeg dubbel en druk de randen goed aan. Je kunt dit gewoon met je vingers of met een vork doen, maar ik wilde graag zo’n mooi gevouwen randje. Als je in Google zoekt op repulgue empanadas krijg je genoeg Youtube-filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je dit doet. Het is niet moeilijk hoor, voor mij was het de eerste keer en ik was al aardig tevreden met het resultaat.

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

Leg de empanadas op een vel bakpapier op een bakplaat en bestrijk ze met een beetje geklutst ei. Bak de empanadas ongeveer 25 minuten op 220 graden tot ze mooi goudbruin zijn.

empanadas gevuld met curry van zoete aardappel

De emapanadas zijn zo al lekker, maar je kunt er ook wat chutney (bijvoorbeeld mango- of uienchutney) bij serveren.

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter