Pompoencake

29 Okt

Pompoencake met cream cheese icing

Het recept van deze pompoencake kwam ik een paar jaar geleden op de site van BBC Good Food tegen en hij is sindsdien één van onze favorieten geworden in de herfst, als je in elke supermarkt pompoenen kunt kopen. De cake lijkt eigenlijk verdacht veel op carrot cake, die ik ook erg lekker vind.

De pumpkin spice mix die ik heb gebruikt heb ik zelf gemaakt. Als je Googled kom je genoeg recepten tegen en alle specerijen die je nodig hebt kun je gewoon bij de Albert Heijn halen, je hoeft ze alleen maar te mengen:

  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1/2 theelepel piment
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel

Als je geen pumpkin spice mix wilt maken kun je ook gewoon speculaas-/koekkruiden gebruiken.

Pompoencake
voor ongeveer 16 stukjes
aangepast van BBC Good Food

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bicarbonate of soda (dubbelkoolzure soda, zuiveringszout. Te koop bij de toko en bij de Etos)
  • 3 theelepels pumpkin spice mix of speculaaskruiden
  • flinke snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gram boter
  • geraspte schil van een halve sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 500 gram pompoen vruchtvlees (ik had een flespompoen), geraspt

Voor de cream cheese icing

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram poedersuiker, gezeefd
  • 300 gram roomkaas
  • geraspte schil van een halve sinaasappel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik van 22 x 22 cm (of een ronde springvorm van 24 cm doorsnede) in met boter en bedek de bodem met bakpapier.

Doe het bakmeel, de suiker, bicarbonate of soda, pumpkin spice mix en zout in een kom.

Smelt de boter op laag vuur. Laat iets afkoelen.

Pompoencake

Kluts de eieren en giet ze al kloppend bij de gesmolten boter. Doe er de sinaasappelschil en 1 eetlepel sap van de sinaasappel bij. Giet dit bij de droge ingrediënten en mix tot alles opgenomen is. Spatel er de geraspte pompoen door en doe het beslag in de bakvorm.

Pompoencake

Pompoencake

Bak 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er weer schoon uitkomt is de cake klaar. Anders nog langer in de oven laten en om de paar minuten controleren of de cake gaar is.

Haal de cake uit de oven, prik er gaatjes in met de satéprikker en sprenkel er 5 á 6 eetlepels van het sinaasappelsap over. Laat de pompoencake helemaal afkoelen voor je hem uit het bakblik haalt.

Pompoencake

Maak ondertussen de cream cheese icing. Gebruik een mixer om de roomboter helemaal zacht te roeren. Doe er de poedersuiker bij en mix eerst op de laagste stand tot alle poedersuiker is opgenomen en dan een minuut of 3 op de hoogste stand tot je een egaal mengsel hebt. Voeg de roomkaas toe en mix een paar minuten tot je een romige massa hebt. Doe de sinaasappelschil erbij en mix tot alles goed verdeeld is. Zet het mengsel in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Pompoencake

Als de cake is afgekoeld haal je hem uit het bakblik en besmeer je de bovenkant ruim met het roomkaasmengsel.

Pompoencake

 

Print Friendly

1 reactie to “Pompoencake”

  1. marleen | etenuitdevolkstuin 10 november 2013 at 13:22 #

    Oh, dat ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op worteltaart, dit recept ga ik onthouden.

    Groetjes, Marleen

Laat een bericht achter