Christmas cake met chocola, cranberries en whisky

9 Dec

Christmascake met chocola, cranberries en whisky

Jeey! Sinterklaas is naar huis dus ik mag beginnen met de voorbereidingen voor kerst! Vroeger, als in héél lang geleden, vierden wij kerst in Engeland bij mijn opa en oma. Mijn oma stond dan uren in de keuken om een traditioneel roast dinner te maken en om mince pies en een echte christmas cake te bakken. Heerlijk vond ik die, met zo’n laagje marsepein én een laagje fondant. Mijn oma overleed toen ik 12 was en ik heb jammer genoeg nooit haar recept voor de christmas cake weten te bemachtigen, maar gelukkig zijn er genoeg recepten voor te vinden.

Inmiddels maak ik zelf al jaren een paar weken voor kerst zo’n  cake. Ik heb een basisrecept waar ik elk jaar wel wat aan verander: ander fruit, andere drank. Dit jaar zijn het gedroogde cranberries, chocola en whisky geworden. Voor de liefhebbers dus.

Het is een vrij stevige, heftige cake, zo’n christmas cake. Je eet er maar kleine stukjes van en doet er dus best lang mee. Bij ons is het traditie geworden om hem op kerstavond, als we kerst vieren bij mijn moeder, aan te snijden. Daarna gaat hij de hele kerst mee (letterlijk en figuurlijk). Eind december ben ik zelf jarig, en als hij dan nóg niet op is dan eten we het restant met oud&nieuw.

De traditionele christmas cake wordt een aantal weken vóór kerst gebakken en daarna goed verpakt bewaard. Ongeveer één keer in de week ‘voer’ je de cake dan nog wat extra drank, tot aan kerst. Meestal doe ik dat maar twee keer, zeker als je whisky gebruikt is dat echt wel genoeg. Om de cake te voeren prik je met een satéprikker gaatjes in de bovenkant, tot een centimeter of 2 boven de bodem. Elke week besprenkelen met een paar eetlepels whisky (of een mensel van whisky en sinaasappelsap) en daarna weer goed verpakt opbergen. Vlak voor kerst bekleed je de cake met marsepein en/of fondant en versier je hem. Helemaal klaar voor kerst.

Christmas cake met chocola, cranberries en whisky
voor een ronde cakevorm van 20 cm

  • 200 gram boter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocola
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmalade
  • 75 ml. whisky (in plaats van whisky kun je ook cognac, PX sherry of gewoon sinaasappelsap gebruiken)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram gedroogde kersen
  • 100 gram geconfijtte sinaasappelschil
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels cacao
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 3 eieren, losgeklopt

Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en de zijkanten met een dubbele laag bakpapier. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Smelt de boter in een grote pan op laag vuur. Voeg de suiker, chocola, marmalade, whisky, vanille, rozijnen, cranberries, kersen en geconfijtte sinaasappelschil toe en roer goed tot alles gesmolten en gemengd is. Zet het vuur uit.

Christmascake met chocola, cranberries en whisky

Meng bloem, bakpoeder, cacao en speculaaskruiden door elkaar in een kom. Klop in een andere kom de eieren los.

Meng eerst de eieren goed door het afgekoelde fruitmengsel en roer er dan de bloem doorheen. Het wordt een vrij stevige massa dus je moet er wel een beetje elbow grease voor over hebben.

Christmascake met chocola, cranberries en whisky

Als alles goed gemengd is doe je het beslag in het bakblik en zet je deze in de oven. De christmas cake is gaar als een satéprikker er weer schoon uit komt als je hem in het midden van de cake prikt. Die van mij had uiteindelijk 2 uur en 15 minuten nodig. Begin met testen vanaf 2 uur, de baktijd kan nogal verschillen per oven namelijk.

Christmascake met chocola, cranberries en whisky

Als de cake gaar is haal je hem uit de oven en laat je hem helemaal afkoelen in de vorm. Pak de cake goed in in een laag bakpapier, dan een laag aluminiumfolie en doe hem dan in een luchtdichte trommel. Zo blijft hij zeker een week of 6 goed. Als je durft kun je hem nog een keer of twee ‘voeren’ met een mengsel van 3 eetlepels sinaasappelsap en 3 eetlepels whisky: prik met een satéstokje gaatjes in de bovenkant van de cake en sprenkel het mengsel er overheen. Pak hem daarna weer goed in. Je kunt het voeren ook overslaan, de cake is zo ook al heerlijk.

Maak je je christmas cake vlak voor kerst? Prik dan als je hem uit de oven haalt gelijk gaatjes en sprenkel er een mengsel van 3 eetlepels whisky en 3 eetlepels sinaasappelsap overheen. Laat dan helememaal afkoelen. Versier de cake. Ook hier kun je het voeren overslaan als je dat wilt.

Over twee weken ga ik mijn cake bekleden en versieren. Die foto’s komen dus nog.

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter