Zoete-aardappelgnocchi met kaneel en salieboter

16 Mrt

zoete_aardappel_gnocchi

Het is wel een beetje doorbijten zo, dit laatste stukje winter. Ik ben ernstig toe aan wat zonnestralen en hogere temperaturen, maar het blijft maar koud. Eigenlijk is er maar één ding dat echt helpt om vol te houden tot de lente komt: comfortfood. Dan maar koolhydraten om het een beetje warm te krijgen, van gnocchi deze keer.

Natuurlijk kun je prima gnocchi kopen in de winkel. Albert Heijn heeft tegenwoordig weer eigen merk liggen zag ik, en die van De Cecco is ook lekker. Maar ik wil ze zelf maken, dat geeft veel meer voldoening. En dan nu eens niet met gewone aardappels (ook lekker) maar met zoete aardappels, én een snufje kaneel.

Steek daarna de open haard aan, ga op de bank zitten met een dekentje om je heen en eet met het bord op schoot terwijl je naar een feelgoodmovie kijkt. Bij voorkeur eentje waarin veel gegeten wordt.

Of gewoon aan tafel met jengelende kinderen, zoals ik. Dat kan natuurlijk ook.

Zoete aardappelgnocchi met salieboter, pancetta en geroosterde hazelnoten
voor 4 personen. De ongekookte gnocchi kun je uitstekend invriezen!

2 zoete aardappels (ongeveer 400 – 450 gram totaal)
150 gram ricotta
250 gram bloem
1 theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de zoete aardappels er in ongeveer een uur gaar in worden.

zoete_aardappel

Laat ze even afkoelen buiten de oven. Je kunt nu de schil opensnijden en het vruchtvlees er makkelijk uit halen. Pureer het vruchtvlees met een pureestamper en meng er de ricotta doorheen. Leg een schone theedoek in een zeef, schep het mengsel er in en laat ongeveer 2 uur uitlekken. Je kunt deze stap ook overslaan maar dan heb je later wat meer bloem nodig, anders blijft het deeg te plakkerig. Meng de kaneel en de bloem door het deeg.

Verdeel het deeg in vier stukken en rol van elk stuk op een met bloem bestoven werkblad een lange dunne worst. Snijd deze in stukjes van ongeveer 1,5 cm.
Je kunt de gnocchi nu ook invriezen. Eerst gewoon op een bord, als ze bevroren zijn kun je ze in een zakje in de vriezer leggen. Bevroren gnocchi hoef je niet te ontdooien voor je ze gaat koken.

zoete_aardappel_gnocchi2

Voor de saus
kan in 1 koekenpan

100 gram hazelnoten
100 gram pancetta
100 gram roomboter
stuk of 6 salieblaadjes, in reepjes gesneden
parmezaanse kaas of pecorino

1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze kleuren, haal ze uit de pan en hak ze in grove stukjes.

2. Knip of snijd de pancetta in kleine stukjes en bak deze zachtjes uit tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

3. Smelt de roomboter zachtjes in de koekenpan, leg er de salieblaadjes in en laat deze een paar minuten zachtjes meebakken.

4. Kook de gnocchi in gezouten water tot ze boven komen drijven. Dit duurt maar een minuut of 4.

5. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken en doe ze dan bij de salieboter in de koekenpan. Laat een minuut of twee zachtjes bakken tot ze een beetje kleuren.

Verdeel de gnocchi over 2 borden, maal er wat verse peper over en strooi er de pancetta en de hazelnoten overheen. Rasp er naar smaak parmezaan of pecorino overheen.

Zo komen we de winter wel door!

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter