Melanzane alla pecorino

2 Apr

ovenschotel aubergine met tomatensaus, mozarella en pecorino

Melanzane is zo’n altijd-goed-gerecht. Lekker met pasta, turks brood of zelfgemaakte focaccia. En, in ons geval ook niet onbelangrijk, zelfs de kinderen eten het.

Origineel heet het Melanzane alla parmigiana, maar omdat ik pecorino lekkerder vind laat ik het parmigianadeel achterwege. Overal waar pecorino staat, kun je ook zonder problemen parmezaanse kaas lezen. Kies voor goedkope mozarella, niet de originele buffelmozarella. Normaal is die laatste natuurlijk veel lekkerder, maar in een ovenschotel zoals dit eigenlijk zonde van je geld.

Het is een beetje een klusje, maar dan heb je ook wat. En als je net zo bent als ik, maak je gelijk een dubbele hoeveelheid tomatensaus. De helft vries je in voor een andere keer, als gewone pastasaus of voor bijvoorbeeld Pane frattau.

voor de tomatensaus

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • 2 a 3 blikken tomatenstukjes op sap
  • eetlepel gedroogde oregano
  • eetlepel gedroogde basilicum
  • peper/zout naar smaak
  • flinke scheut rode wijn of een scheutje balsamico-azijn
  • theelepel suiker

Verder nog

  • 2 flinke aubergines
  • 200 gram geraspte pecorino
  • 2 bollen mozarella, de goedkope soort
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel gedroogde balsamico
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie

Snipper voor de tomatensaus de ui en fruit hem samen met de geperste tenen knoflook in een scheut olijfolie tot deze zacht zijn. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Dan de tomaten uit blik erbij, de oregano, basilicum, peper/zout, rode wijn of balsamico-azijn en de suiker. Breng alles aan de kook, zet het op het laagste pitje dat je hebt met het deksel erop en laat rustig een half uurtje pruttelen. Af en toe roeren. Haal het deksel eraf en nog een half uurtje zachtjes pruttelen zodat de saus iets dikker wordt.

Snijd terwijl de saus op staat de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze aan allebei de kanten met wat olijfolie en gril ze in een hete koekenpan of grilpan tot ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten per kant. Laat de plakken aubergine uitlekken op keukenpapier.

melanzane4

Rasp de pecorino en snij de mozarella in dunne plakjes.

Doe in een ovenschaal eerst een dun laagje tomatensaus en strooi daar 2 eetlepels pecorino over. Bedek met een laag aubergines en leg daarop wat plakjes mozarella. Dan weer een laagje saus, pecorino, aubergine, enzovoorts tot de aubergine op is. Eindig met een laagje tomatensaus.

Meng het paneermeel met 3 eetlepels pecorino, een theelepel gedroogde oregano en een theelepel gedroogde basilicum. Roer er 1 tot 2 eetlepels olijfolie doorheen en strooi dit mengsel over de laag tomatensaus.

melanzane6

Zet de Melanzane ongeveer een half uur in de oven.

Lekker met pasta, turks brood of focaccia.

melanzane9

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter