Boeuf Bourguignon

29 Sep

Boeuf Bourguignon

Volgende week is het alweer oktober dus het mag wel weer vind ik, suddervlees. Wij eten vanavond de Franse variant, Boeuf Bourguignon. Omdat ik het mezelf graag gemakkelijk maak gewoon zonder het vlees aan te braden. Wat zeg je? Zonder het vlees aan te braden? Ja, zónder aanbraden. Gewoon alles in de pan, een paar uur laten marineren, aan de kook brengen en dan zachtjes gaar laten worden. Probeer het maar eens, het scheelt een hoop werk en je krijgt er boterzacht draadjesvlees van.

Het enige is dat je wel een beetje van tevoren moet bedenken wanneer je dit wilt eten. Daarom maak ik suddervlees altijd in grotere hoeveelheden. Wat over is wordt ingevroren voor een volgende keer.

Boeuf Bourguignon
Met 2 volwassenen en 2 jonge kinderen kunnen wij hier drie keer van eten

  • ongeveer 1,2 kilo riblappen/runderlappen
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 flinke wortelen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 fles volle rode wijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde oregano

Later toevoegen

  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 1 potje zilveruitjes
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • peper/zout/worcestershire saus

Snij het vlees in stukken, snipper de uien grof, snij de knoflooktenen fijn en de wortelen in plakjes. Doe alles in een grote braadpan die ook in de oven mag. Doe de laurierblaadjes en de kruiden erbij en giet er de hele fles wijn over. Schep alles om en zorg er voor dat alles onder staat. Doe het deksel op de pan en zet minstens 6 uur (liever gewoon een hele nacht) in de koelkast.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Als het vlees is gemarineerd verwarm je de oven op 130 graden. Zet de pan op het vuur en breng de inhoud aan de kook. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan. Snij de champignons doormidden en bak ze een paar minuten mee. Doe de spekjes en de champignons bij het vlees in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en doe ze er ook bij. Als alles kookt nog even goed doorroeren en dan met deksel er op in de oven zetten. Laat het vlees minstens 3 á 4 uur staan, langer mag ook. Schep het vlees om het uur even om. Na een uurtje of 2 roer je de ontbijtkoek er doorheen. Proef ook de saus en breng op smaak met peper, zout en een scheutje worcestershire saus.

boeuf-bourguignon3

Check na een paar uur de zachtheid van het vlees. Als je tevreden bent zet je de oven uit en laat je de pan afkoelen in de oven. Je kunt de Boeuf Bourguignon nu natuurlijk gewoon eten, maar als je nog één dagje geduld kunt opbrengen zet je de pan koel weg tot de volgende dag, dan is de boeuf op zijn allerlekkerst! Gewoon even opwarmen en serveren met bijvoorbeeld rode kool en gekookte aardappelen. Eet smakelijk!

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter