Romige mosterdsoep met knapperig gebakken ontbijtspek

12 Okt

mosterdsoep

Vorige week was ik ziek. Niets ernstigs hoor, de gewone lamlendige, verkouden, vermoeiende griep. Na een dag of vijf te hebben geslapen en op de bank een paar achterstallige series te hebben gekeken (lang leve Netflix!) begon ik weer een beetje op te knappen, en dus ook weer trek in eten te krijgen. Iets verwarmends en hartigs, en met een hoog comfort-gehalte. Alleen had ik nog niet zoveel zin in boodschappen doen en uitgebreid koken. Voor deze romige mosterdsoep had ik alles in de kast staan, precies goed dus!

Mosterdsoep
ongeveer 3 porties

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 900 ml kokend water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 glas witte wijn
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 100 ml slagroom
  • peper en zout naar smaak
  • paar plakjes ontbijtspek

Bak het ontbijtspek op laag vuur in een koekenpan tot de plakjes helemaal uitgebakken zijn. Laat het spek uitlekken op een stukje keukenpapier. Ze worden dan vanzelf knapperig.

Los de bouillonblokjes op in het hete water.

Maak de roux: smelt de boter op laag vuur en roer er dan de bloem doorheen. Bak dit een paar minuten terwijl je regelmatig roert. Roer er daarna de mosterd doorheen.

Zet het vuur iets hoger. Doe de wijn bij de roux en roer goed door tot de wijn is opgenomen. Schenk de bouillon in delen bij de roux, elke keer goed roeren tot het weer een gladde saus is. Hou de dikte in de gaten, het kan zijn dat je minder bouillon wilt gebruiken als je de soep wat dikker wilt hebben, of juist wat meer bouillon als je dunnere soep wilt. Hou er rekening mee dat de soep ook weer wat dikker wordt als je de slagroom er doorheen roert.

Als alle bouillon op is laat je de soep een minuut of 5 zachtjes doorkoken. Af en toe goed roeren.

Roer de slagroom door de soep. De soep nu niet meer aan de kook brengen, alleen op laag vuur verwarmen.

Schep de soep in een kom en verkruimel er de uitgebakken ontbijtspek overheen.

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter