Gebakken rijst met zoete gemarineerde tofu

30 Jul

Gebakken rijst met gemarineerde tofu

Eigenlijk is het natuurlijk gewoon nasi. Maar bij nasi moet ik altijd denken aan de wat droge rijst met hier en daar een fliebeltje prei die je bij de gemiddelde afhaalchinees krijgt. Gebakken rijst klinkt al een stuk beter.

In het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuijk (als je net al ik uit de jaren 70 komt dan weet je wie dat is) lees ik dat nasi gemaakt wordt met een mengsel van knoflook, ui en sambal. Nou, dan zit ik goed, want dat gaat ook door mijn gebakken rijst, samen met de restjes groenten die in mijn groentela liggen. Lekker hoor, en no waste!

Vroeger gebruikte ik altijd blokjes kipfilet, maar om de een of andere reden waren die toch wat droog, zodat ik de neiging had om de rijst op mijn bord te verbergen onder een substantiële laag pindasaus. Ook lekker, daar niet van, maar in het kader van gezonder en minder vet eten toch een iets minder goed idee.

Met deze gemarineerde tofu heb je dat probleem niet. De tofu zelf is niet droog, en daardoor is ook de rijst smeuïger, én lekkerder. Zonde om daar een kwak pindasaus overheen te gooien.

Ook voor verknochte carnivoren, probeer het maar gewoon, met tofu.

Gebakken rijst met gemarineerde tofu
Genoeg voor 3 volwassenen of 2 volwassenen en 2 kleine kinderen

Voor de gemarineerde tofu

  • 1 blok tofu (bijvoorbeeld biologische tofu van Albert Heijn, ongeveer 325 gram)
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 5 eetlepels gembersiroop
  • scheutje sesamolie
  • scheutje olijfolie
  • 1 knoflookteen, geperst

Gebakken rijst met gemarineerde tofu

Haal de tofu uit de verpakking en leg hem op een bord met een paar lagen keukenpapier. Leg er nog een paar lagen keukenpapier bovenop en zet daar iets zwaars op. Het is de bedoeling dat het vocht uit de tofu wordt gedrukt. Als je dat niet doet neemt de tofu de marinade minder goed op. Laat de tofu zo een kwartiertje staan, ververs dan het keukenpapier en laat nog een kwartier staan.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de marinade in een kom.

Snijdt het blok tofu in de breedte doormidden zodat je twee rechthoeken hebt. Snij deze vervolgens in blokjes van ongever 1 x 1 cm. Roer de blokjes voorzichtig (ze breken makkelijk) door de marinade en zet minstens een uurtje opzij. Een of twee keer voorzichtig doorroeren.

Gebakken rijst met gemarineerde tofu

Voor de gebakken rijst

  • 200 gram basamatirijst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 theelepels sambal manis (mild pittig en zoet)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 paprika
  • 1/4 witte kool
  • 100 gram cashewnoten

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat deze vervolgens uitgespreid op een bord afkoelen. Je kunt de rijst ook wel gelijk verder verwerken maar dan loop je de kans dat de rijst klef wordt. Afgekoelde rijst bakt lekkerder.

Snipper de ui en pers de knoflook. Snij de paprika in kleine blokjes en de witte kool in dunne reepjes.

Verwarm een scheut kokosolie of olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui een paar minuten. Als de ui glazig wordt doe je de knoflook en de sambal erbij. Een minuut of 5 rustig laten bakken. Roer de kerrie er doorheen en fruit deze 1 minuut mee. Zet dan het vuur hoger en doe de paprika en de witte kool erbij. Op hoog vuur een minuut of 5 roerbakken.

Gebakken rijst met gemarineerde tofu

Doe vervolgens in delen de rijst erbij. Goed mengen en regelmatig omscheppen.

Haal de tofu uit de marinade (marinade bewaren). Bak de tofublokjes in een koekenpan in een scheut olie op hoog vuur tot ze aan alle kanten bruin zijn en een beetje krokant worden aan de buitenkant. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep de tofublokjes in een apart schaaltje.

Meng ondertussen de achtergehouden marinade door de rijst en bak even op hoog vuur terwijl je de rijst regelmatig omschept. Meng de cashewnoten door de rijst en warm even mee.

Serveer de rijst met wat tofublokjes er overheen. Eet smakelijk!

Gebakken rijst met gemarineerde tofu

Print Friendly

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter