Koffie & Baileys panna cotta

1 dec

Koffie & Baileys panna cotta

Lekker hoor, een kopje koffie en een glaasje Bailey’s na het eten. Maar neem ik dan eerst een dessert of niet? Toen ik een tijd geleden bij een Italiaans restaurant ging eten zag ik daar deze Koffie & Baileys panna cotta op de dessertkaart staan. Lekker romig en precies de goede verhouding koffie en Bailey’s.

Thuis ben ik de panna cotta na gaan maken, en nu is het één van mijn favoriete makkelijk en snel te maken desserts. De panna cotta moet wel minstens 6 uur opstijven in de koelkast (ik maak hem meestal de avond van tevoren), maar verder is het een kwestie van een paar ingrediënten door elkaar roeren en in bakjes schenken. Easy does it.

koffie & Baileys panna cotta
voor 2 personen

 • 225 ml. slagroom
 • 75 ml. vers gezette espresso
 • 90 ml. Baileys
 • 40 gram suiker
 • 2 blaadjes gelatine

Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.

Verwarm de slagroom, suiker en espresso in een pannetje tot de suiker is opgelost en het mengsel net tegen de kook aan zit. Zet het vuur uit, knijp de gelatine goed uit en los deze op in het hete slagroommengsel. Goed blijven roeren. Voeg vervolgens de Baileys toe.

Omdat ik een beetje een gelatine-neuroot ben (bang voor klontjes) schenk ik het mengsel altijd nog een keer door een zeef, maar dat hoeft niet per se. Als je maar zorgt dat de gelatine goed is opgelost. Laat het mengsel een kwartiertje afkoelen en roer af en toe nog even door.

Vet 2 1-persoons schaaltjes (koffiekopjes kan ook) licht in met een neutrale olie, verdeel het panna cotta-mengsel er over en zet minstens 6 uur in de koelkast.

Als je de panna cotta gaat serveren haal je een scherp mesje langs de randjes van de vormpjes. Doop de vormpjes daarna 10 seconden in heet (gekookt) water. Leg er een schoteltje bovenop en draai het schaaltje om. Je moet misschien even geduld hebben voor de panna cotta uit het schaaltje komt. Je kunt de panna cotta natuurlijk ook gewoon in de schaaltjes of in leuke glaasjes serveren (invetten is dan niet nodig).

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties to “Koffie & Baileys panna cotta”

 1. Roos 28 juli 2014 at 13:57 #

  Baileys, hmmm 🙂
  Het lijkt mij altijd moeilijk alcohol te gebruiken omdat dat gelatine afbreekt, dus dit recept onthoud ik!

  Groetjes,
  Roos

 2. Hazel 9 december 2014 at 10:54 #

  Hmmm… lekker ideetje voor het kerstdiner!

Laat een bericht achter