Citroencupcakes en chocoladecupcakes

27 sep

citroen cupcakes en chocolade cupcakes

Eerder vertelde ik over de bruidstaart die ik een paar jaar geleden voor een collega gemaakt heb, en dat ik dit jaar een andere collega ook had aangeboden de taart te maken. Ik heb er nog wel wat slapeloze nachten van gehad, want de bruid in spé wilde graag losse cakejes voor haar 125 gasten. Dat vraagt natuurlijk wel een andere logistiek dan 3 of 4 taarten, en daarnaast, hoe moesten die cakejes er dan uitzien? Na verschillende dingen te hebben geprobeerd, zoals ‘cakejes in een glas’, hebben we toch gekozen voor vrij eenvoudige cupcakejes, en een aansnijtaartje voor het bruidspaar.

cupcake-bruidstaart

Omdat ik zelf normaal niet zo’n enorme cupcake fan ben, heeft het maken van de cakejes nog wel wat voeten in de aarde gehad. Want hoe maak je écht lekkere cupcakes, niet te droog, mooi gerezen, hoe moet je ze versieren en hoe zorg je er voor dat ze het een beetje fatsoenlijk volhouden op de trouwdag zelf? Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, maar écht tevreden was ik niet. In een laatste wanhopige poging heb ik het recept dat ik had gebruikt voor de citroencake van de vorige bruiloft iets aangepast en gebruikt om cupcakejes te maken, en wat bleek? Perfecte, fijne, niet te droge cupcakejes die niet inzakten en ook niet ontploften aan de bovenkant. Ik heb de cakejes gevuld met een theelepeltje frambozenjam en voor de topping gebruikte ik een eenvoudige botercrème met citroen. De cupcakewrappers om de cakejes heen maakten het geheel af, ze komen van de Xenos 🙂

Voor de chocoladecupcakejes heb ik hetzelfde recept gebruikt, alleen de citroenrasp en het sap vervangen door cacaopoeder en heet water. Niets meer aan doen!

Citroencupcakejes met frambozenvulling en citroen-botercrème
voor ongeveer 36 cupcakes

  • 350 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 350 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 420 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp en sap van 2 citroenen (ongeveer 100 ml)

voor de vulling

  • ongeveer 300 gram frambozenjam (ik had de jam zelf gemaakt maar een pot goede kwaliteit jam uit de winkel is natuurlijk ook prima)

voor de citroen-botercrème

  • 500 gram zachte roomboter
  • 500 gram poedersuiker, gezeefd
  • rasp van 1 citroen, + 2 á 3 eetlepels citroensap

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vul een cupcaketray met cupcakepapiertjes (ik heb 3 trays van 12, maar je kunt de cakejes ook in drie keer bakken).

Meng met een mixer de boter en de suiker tot deze lichter van kleur en romig zijn. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix goed na elk ei. Vouw met een spatel het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout door het botermengsel, en voeg daarna de citroenrasp en het sap toe.

Vul de cupcakevormpjes ongeveer 2/3 met het beslag en bak de cakejes ongeveer 22 minuten in het midden van de oven. De cakejes rijzen iets maar moeten geen punt naar boven krijgen. Als dat wel lijkt te gebeuren moet je de temperatuur wat lager zetten.

De cakejes zijn gaar als een cocktailprikker er schoon uit komt als je hem in een cakeje prikt. Laat de cupcakes ongeveer 5 minuten afkoelen in het blik, haal ze uit het blik en laat ze staan tot ze volledig zijn afgekoeld.

Je kunt de cakejes nu goed invriezen als je ze pas later wilt gebruiken. Gewoon een uurtje op het aanrecht laten ontdooien.

Vullen en afwerken

Snij met een scherp mesje een ‘kegeltje’ cake uit de cupcakejes. Snij het puntje van het kegeltje af en bewaar de bovenkant als dekseltje. Zorg dat je niet helemaal tot op de bodem van het cakeje snijd, maar dat het gat groot genoeg is voor een theelepel jam.

citroen cupcakes

Schep in elk cupcakeje een theelepel van de jam en dek af met de ‘dekseltjes’.

citroen cupcakes

citroen cupcakes

Mix voor de botercrème de zachte boter tot deze helemaal romig is (ongeveer 5 minuten). Mix er dan de gezeefde poedersuiker door en voeg de citroenrasp en het sap toe. Mix weer 5 minuten met de mixer tot je een mooie homogene massa hebt. Laat de botercrème een kwartiertje opstijven in de koelkast.

Schep de botercrème in een spuitzak en spuit mooie toeven op de cakejes.

citroen cupcakes

Chocoladecupcakejes met chocolade-botercrème

voor de chocoladecakejes gebruik je hetzelfde recept als voor de citroencakejes, alleen vervang je het citroensap en de rasp in het beslag voor 50 gram cacaopoeder en 125 ml kokend water. Meng deze tot een glad papje en voeg aan het eind bij het beslag.

Voor de chocolade-botercreme gebruik je ook hetzelfde recept als voor de citroen-botercrème, alleen vervang je de citroenrasp en het sap voor 30 gram cacaopoeder. Zeef de cacao samen met de poerdersuiker. De chocoladecakejes krijgen ook een theelepeltje frambozenjam als vulling.

chocoladecupcakes

Afgewerkte cupcakejes kun je een dag of 3 in de koelkast bewaren, maar haal ze wel ongeveer een half uurtje voor je ze wilt eten uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. De cakejes kunnen ook in hun geheel worden ingevroren. Dan moeten ze ongeveer 1 uur ontdooien buiten de koelkast voor je ze eet.

Print Friendly, PDF & Email

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter