Chocolate chip speculaaskoeken

3 dec

Chocolate chip-speculaaskoeken

Heel eerlijk gezegd ben ik al wel weer een beetje klaar met Sinterklaas. Ik heb me al misselijk gegeten aan marsepein en veel te veel tijd besteed aan kadootjes kopen en schoenen vullen. Ik heb pepernoten gebakken, kindertjes geschminkt, gevulde speculaas gemaakt. Van mij mag Sint wel weer naar huis. Maar nee, we moeten donderdag nog kadootjes uitpakken. Natuurlijk vind ik het dan echt wel weer leuk hoor, maar ik zal daarna blij zijn als we weer klaar zijn voor een jaar en ik met de kerstkadootjes aan de gang kan (ja, dat vieren wij ook).

De kinderen wilden weer pepernoten maken maar daar had ik dus geen zin in. Ik wilde wel weer eens lekkere chocolate chip cookies bakken. Uiteindelijk zijn we tot een compromis gekomen: chocolate chip speculaaskoeken.

Chocolate chip speculaaskoeken
voor ongeveer 15 koeken

 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 150 gram roomboter
 • snuf zout
 • 1 ei (je gebruikt maar de helft)
 • 125 gram pure chocolate chips  of in stukjes gehakte pure chocola

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met een vel bakpapier klaar.

Meng bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en suiker door elkaar in een grote kom. Snij de koude boter in kleine blokjes en meng met je handen, of, als je net zo lui bent als ik, met een standmixer met deeghaak, door de bloem. Ga net zo lang door tot je iets hebt wat op broodkruimels lijkt. Kluts het ei en meng de helft door het deeg. Kneed, met je handen of met de deeghaak van de mixer, tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed de chocolate chips er doorheen.

Chocolate chip-speculaaskoeken

Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai met je handen bolletjes ter grootte van een walnoot (of iets groter, een pingpongbal, of iets daar tussen in). Druk die dan een beetje plat tot je kleine hamburgertjes hebt. Leg deze op de bakplaat en zorg dat er wat ruimte tussen zit want ze lopen nog uit.

Chocolate chip-speculaaskoeken

Bak de koeken 17 minuten op 180 graden. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken 10 minuten op de bakplaat afkoelen voor je ze op een rekje of een bord verder laat afkoelen.

Chocolate chip-speculaaskoeken

Print Friendly, PDF & Email

1 reactie to “Chocolate chip speculaaskoeken”

 1. Charlotte 20 september 2014 at 09:03 #

  Vanmiddag ga ik deze schatjes maken, ben benieuwd of ze net zo lekker smaken als ze eruit zien!!

Laat een bericht achter