Foodblogswap: Pistachemacarons met chocoladevulling van Kookmeisje

29 dec

Pistachemacarons met chocoladevulling

Ik deed deze maand voor het eerst mee aan de Foodblogswap: foodbloggers koken een recept van het blog van een andere foodblogger. Ik kreeg de blog www.kookmeisje.nl, van Anne-Ruth, toegewezen. Ik had haar blog al wel eerder bezocht, en ze heeft er erg lekkere recepten en mooie foto’s staan, dus ik vond het leuk om nu een recept van haar te mogen kiezen.

Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor de pistachemacarons met chocoladevulling. Ook een beetje vanuit praktisch oogpunt: ik had pas na kerst tijd om te koken, en aangezien ik de 29e (hé, dat is vandaag!) jarig ben, heb ik dan gelijk wat lekkers voor bij de koffie 🙂

Ik heb alleen de vulling anders gemaakt. Kookmeisje gebruikte botercrème met cacao, maar dat vind ik zelf niet zo lekker, dus ik heb chocoladeganache gemaakt voor de vulling.

Pistache macarons met chocoladevulling
voor ongeveer 20-25 macarons

Voor de schelpen

 • 60 gram amandelmeel (dit is te koop bij de meeste natuurwinkels en De Tuinen)
 • 60 gram pistachenoten
 • 160 gram poedersuiker
 • 3 eiwitten van grote eieren (op kamertemperatuur)
 • 90 gram fijne kristalsuiker
 • Snufje zout
 • Groene kleurstof in poedervorm (heb ik niet gebruikt)

Voor de vulling

 • 200 ml. slagroom
 • 200 gram pure chocola
 • 20 gram boter
 • snufje zout

Maak eerst de ganache: breng de slagroom met de boter in een pan nét tegen de kook aan. Doe de chocola in een kom en schenk er de slagroom overheen. Laat een paar minuten staan, voeg een snufje zout toe en meng dan door tot het een mooie egale massa is. Laat op kamertemperatuur komen en bewaar daarna in de koelkast. Haal de ganache een half uur voor je de macarons gaat vullen uit de koelkast.

Teken op vellen bakpapier ongeveer 40 rondjes van zo’n 2 cm doorsnede. Dit helpt straks bij het spuiten van de schelpen. Leg de vellen op bakplaten. (Tip: teken de rondjes niet met viltstift, zoals ik deed, maar met potlood. Anders krijg je viltstiftrondjes op je macarons, zoals je op mijn foto kunt zien. Je kunt ook een macaronmat gebruiken, met voorgetekende rondjes. Deze is oa. te koop bij kookwinkels.)

Maal de pistachenootjes fijn in de keukenmachine. Houd 1 eetlepel gemalen pistachenootjes apart.

Zeef de gemalen pistaches, het amandelmeel en de poedersuiker in een kom. Meng door elkaar.

Pak een andere mengkom en zorg dat deze helemaal vetvrij, schoon en droog is. Je kunt eventueel de kom nog vetvrij maken met wat citroen. Doe de eiwitten hierin en klop deze met een snufje zout met de mixer op lage snelheid totdat ze schuimen. Voeg de suiker toe en mix deze tot stijve glanzende pieken. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden.

Spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. Voeg als je dat gebruikt de kleurstof toe. Spatel niet te lang, want dan verliest het teveel lucht. Het beslag is goed als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar en mooi glad is.

Gebruik een spuitzak met ronde tip (die had ik niet, dat is wel te zien aan mijn rondjes) en vul deze met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht in de spuitzak zit. Dit doe je door het beslag met je ene hand naar het smalle deel van de spuitzak te duwen en tegelijkertijd de bovenkant van de spuitzak goed dicht te vouwen met je andere hand.

Spuit voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier door steeds met een hand kort te drukken in de spuitzak. Met de andere hand hou je de spuitzak goed vast en laat je geen lucht in de bovenkant van de spuitzak komen. Hou de spuitzak recht boven de bakplaat en maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en een hoogte van 4 mm. Laat wat ruimte tussen de schelpjes, zodat ze wat kunnen uitlopen. Het is even oefenen hoor, mijn rondjes zijn niet allemaal even groot en rond, maar dat geeft niets, toch?

Til elke bakplaat een paar keer op en laat van een paar centimeter hoogte op je werkblad neervallen, zodat de rondjes mooi uitlopen en de luchtbelletjes er uit verdwijnen. Sprenkel over de helft van de rondjes een beetje van het achtergehouden pistachemeel.

Pistachemacarons met chocoladevulling

Laat de rondjes 30 – 60 minuten drogen, tot ze niet meer plakkerig zijn als je ze voorzichtig aanraakt. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.

Bak de rondjes ongeveer 17 minuten op 150 graden. Ze zijn klaar als ze makkelijk loslaten van het bakpapier. Laat ze afkoelen.

Doe de ganache in een schone spuitzak en vul hiermee de helft van de schelpen. Plaats een andere helft op de vulling.

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties to “Foodblogswap: Pistachemacarons met chocoladevulling van Kookmeisje”

 1. Anne-Ruth Dekker 29 december 2013 at 15:15 #

  Wat zijn je macarons mooi gelukt. Hiep hiep hoera met je verjaardag. Gefeliciteerd en geniet van de macarons 🙂

 2. Maaike 30 december 2013 at 07:02 #

  Iets te laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd!

  Heb je een fijne verjaardag gehad?

  De macarons zien er heerlijk uit! 🙂

Laat een bericht achter