Gepofte bietjes met feta en hazelnoten

4 mrt

bietjes

Sinds een jaar hebben wij thuis een abonnement op De Krat. Een keer in de twee weken krijgen we een krat vol lokale, duurzame seizoensproducten thuis afgeleverd. Inmiddels zijn er al wel meer van dit soort initiatieven in Nederland en het leukste hieraan vind ik dat je regelmatig producten krijgt die je zelf niet snel zou kopen.

Een van de groentes die ik bijvoorbeeld al jaren niet meer gegeten had, sinds ik op mezelf ben gaan wonen, is bietjes. Maar in De Krat zijn ze in deze tijd van het jaar regelmatig aanwezig. Niet alleen de bekende rode bietjes, maar ook gele bieten en chioggia-bietjes, met mooie rode ringen aan de binnenkant. Ik heb inmiddels verschillende recepten geprobeerd en deze is een van mijn favorieten geworden. Supermakkelijk én superlekker! Ik heb laatst zelfs gewoon zélf bieten gekocht, wie had dat verwacht!

chioggiabietjes

Gepofte bietjes met feta en hazelnoten
voor 2 personen

  • 400 gram rauwe bietjes. De rode zijn prima, maar als je gele of chioggia-bietjes kunt vinden zou ik die proberen, of een mengeling
  • Lekkere extra virgine olijfolie
  • Lekkere balsamico azijn
  • 100 gram feta
  • 50 gram hazelnoten zonder velletjes

Spoel het ergste zand van de bietjes af, snij de wortels kort als dat nodig is en pak dan elk bietje afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie. Leg de bietjes minstens een uur in de oven op 200 graden, tot ze gaar zijn.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze een kleurtje krijgen. Maal ze daarna wat kleiner in het bakje van een staafmixer, een vijzel of gewoon ouderwets met de deegroller.

Haal de bietjes na een uur uit de oven, verwijder het folie en schil de bietjes. Dat gaat makkelijk als je ze onder de koude kraan houdt.

Snij de bietjes in plakken, besprenkel met olijfolie en balsamico azijn, verkruimel de feta eroverheen en strooi de hazelnoten er over. Bestrooi met wat versgemalen peper.

Print Friendly, PDF & Email

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter