Dadel-walnotenkoek

23 apr

dadel-walnoten-koek

Vorige week had ik ineens zin in een crunchy, een noten-vruchtenkoek van de Shakies, op Utrecht CS. Nou zijn ze in Utrecht op het station aan het verbouwen, en de Shakies was daarom al een tijdje gesloten. Maar toen ik even ging Googelen bleek dat dat niet tijdelijk was. De Shakies bestaat niet meer, en nu kan ik dus ook geen crunchy meer eten.

Maar zo snel laat ik me niet uit het veld slaan. Ik ging op zoek naar een recept voor de crunchy van de Shakies, gebaseerd op wat ik dacht dat er ongeveer in zat aan ingrediënten. Ik had nog de hoop dat Shakies het recept gewoon ergens op internet zou hebben gezet, maar als dat zo is dan heb ik het nog niet kunnen vinden.

De chrunchy zoals ik hem in gedachten heb zit een beetje tussen een muesli-reep en een koek in, met in ieder geval walnoten en dadels. Uiteindelijk vond ik een aantal recepten die aardig de richting in gingen van wat ik in gedachten had, maar ik was nog niet helemaal tevreden. Ik ben zelf aan de slag gegaan en kwam uit op deze dadel-walnotenkoek. Nog niet precies een crunchy, maar wel heel erg lekker!

dadel-walnotenkoek
voor ongeveer 12 stukken

  • 200 gram dadels (zonder pit)
  • 100 gram walnoten
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 25 gram sesamzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda of bakpoeder
  • 75 gram ongezoete appelmoes
  • 1 ei
  • 50 gram kokosolie (of zonnebloemolie)

Verwarm de oven voor op 175 graden/160 graden in de hete lucht oven. Beboter een bakblik van ongeveer 20×20 cm of een grote springvorm en bekleed deze met bakpapier.

Doe de dadels, walnoten en basterdsuiker in de keukenmachine en maal kort, er moeten nog wel stukjes in zitten. Als je geen keukenmachine hebt kun je de dadels natuurlijk ook gewoon in kleine stukjes snijden en de walnoten fijnhakken.

crunchy9

Doe het dadelmengsel in een grote kom en voeg havermout, sesamzaad, kaneel, gember, zout, bakpoeder en bloem toe. Meng goed door elkaar.

Klop in een andere kom het ei met de olie, appelmoes en vanille-extract. Doe dit bij de droge ingrediënten en roer goed door met een stevige houten lepel of spatel. Het wordt een heel stevig en kleverig mengsel, bijna caramelachtig. Zorg er voor dat alles goed door elkaar gemengd is.

crunchy5

Druk het mengsel uit in het bakblik. Dit kan nog lastig zijn omdat het zo kleverig is, maar het gaat goed als je het met de achterkant van een metalen lepel doet, die je af en toe nat maakt. Het mengsel moet uiteindelijk ongeveer 1-1,5 cm hoog zijn.

crunchy6

crunchy7

Bak de koek ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Als jouw bakblik kleiner is en de koek dus dikker moet je het een paar minuten langer in de oven laten staan.

Laat 10 minuten afkoelen voor je de koek uit het bakblik haalt. Laat daarna verder afkoelen. Snij de koek in vierkanten/rechthoeken/elke vorm die je wilt.

crunchy8

walnoot-dadel-koek

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties to “Dadel-walnotenkoek”

  1. Jolanda 24 april 2013 at 07:46 #

    Ik heb het geluk gehad laatst een stuk te mogen proeven en het is echt een aanrader!

  2. Marianne 6 september 2013 at 19:02 #

    Hallo Laura, in de bereiding staat voeg…….en bloem toe. Echter in de ingredienten staat geen bloem!
    Welke bloem en hoeveel heb je gebruikt? Ik zoek al enige tijd naar een goed recept voor dadelwalnotenkoek.

    • Laura 7 september 2013 at 12:49 #

      Hoi Marianne, er moet 100 gram bloem bij, ik zal de ingredientenlijst gelijk even aanpassen. Ben benieuwd of je de dadelkoek lekker vindt!

  3. Tess 31 januari 2014 at 09:57 #

    Ook ik ben fan van de crunchy. Op Amsterdam centraal is nog wel een vestiging van Shakies te vinden en hier verkopen ze de koek/reep nog wel! Een tip voor als je de enige echte crunchy. nog steeds mist 😉

    • Laura 4 februari 2014 at 15:19 #

      Hoi Tess, dat is een goede tip! Ik wist niet dat Shakies nog filialen had. Ik moet binnenkort toch naar Amsterdam, dus dat wordt in ieder geval de eerste stop 🙂

Laat een bericht achter