Mezze: Midden-Oosterse Labneh

26 jun

labneh

Labneh is uitgelekte yoghurt, eigenlijk niet veel anders dan een hartige variant van onze hangop, en wordt veel gegeten in het Midden-Oosten. Lekker om als een soort roomkaas met kruiden er doorheen op Turks brood of stokbrood te smeren. Je kunt er ook kleine balletjes van draaien die je daarna door wat gehakte kruiden rolt. Leuk én lekker als onderdeel van een mezze-buffet.

Eigenlijk is het nul werk om de labneh te maken, je moet alleen wel een dag van tevoren beginnen. Ik gebruikte hiervoor een liter gewone volle yoghurt, maar Turkse of Griekse yoghurt zijn ook heerlijk.

Labneh

  • 1 liter yoghurt
  • 1/2 theelepel zeezout
  • olijfolie
  • kruiden om de labneh op smaak te brengen. Knoflook, bieslook of munt zijn bijvoorbeeld heel lekker.

Meng het zout door de yoghurt.

labneh

Hang een schone theedoek in een vergiet en zet deze bovenop een kom zodat het uitlekvocht daar in valt. Schep de yoghurt in de theedoek. Vouw de punten van de theedoek bij elkaar en bind de doek dicht.

labneh

Zet dit een nacht in de koelkast. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe steviger de labneh wordt.

De volgende dag schep je de uitgelekte yoghurt uit de doek in een schaaltje. Meng er kruiden naar smaak doorheen en besprenkel met wat olijfolie.

Eet smakelijk!

labneh

labneh

Print Friendly, PDF & Email

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter