Pane frattau – Sardijns platbrood met tomatensaus, pecorino en gepocheerd ei

4 mrt

panefrattau3

Toen ik 10 jaar geleden nog in de prille liefdesfase zat met mijn man, luisterde ik natuurlijk graag naar zijn verhalen over de tijd die hij op Sardinië had doorgebracht. Wat me er nu nog van is bijgebleven is, dat er veel gedronken en gegeten werd. Onder het motto ‘de liefde van de man gaat door de maag’  ging ik op zoek naar het recept voor een van zijn favoriete gerechten uit die tijd: pane frattau.

Pane frattau is een soort lasagne, gemaakt met Sardijns platbrood, pane carasau. Eigenlijk is het heel simpel; lagen pane carasau, tomantensaus, pecorino en een gepocheerd ei. Maar waar vind je dan dat Sardijnse brood? Uiteindelijk kwam ik uit bij een webshop*, waar ik gelijk een aantal dozen bestelde, en een flink stuk sardijnse pecorino. Én natuurlijk een paar flessen Sardijnse rode wijn!

panecarasau

Pane frattau
voor 2 personen

De tomatensaus maak ik standaard in dubbele hoeveelheden, zodat ik de helft kan invriezen. Ook lekker als gewone tomatensaus over pasta, of wat je verder maar kunt bedenken.

 • Scheut olijfolie
 • 2 uien, gesnipperd
 • 2-3 tenen knoflook, geperst
 • 1 blikje (140 gr.) tomatenpuree
 • 4 blikken tomatenstukjes
 • 2 eetlepels gedroogde basilicum
 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • Scheutje balsamico azijn of scheut rode wijn
 • 2 theelepels suiker
 • Peper/zout naar smaak

tomatensaus

Fruit de ui 5 minuten zachtjes in de olijfolie tot hij glazig en zacht wordt. Voeg de knoflook toe en fruit nog 5 minuten. Let op dat de knoflook niet verbrand!
Voeg de tomatenpuree en de gedroogde kruiden toe en bak 2 minuten mee. Doe er dan de blikken tomatenstukjes bij, roer goed door en breng de saus aan de kook. Laat ongeveer een half uurtje op laag vuur pruttelen met het deksel op de pan en dan nog een minuut of 15 zonder deksel zodat de saus wat indikt. Je kunt de saus nu verder gebruiken en de rest invriezen.

Om de pane frattau af te maken

 • 200 gram pecorino
 • 2 verse eieren
 • Pane carasau
 • zelfgemaakte tomatensaus
 • 1 bouillonblokje

Rasp de pecorino en zet een brede pan op het vuur met een laag water van ongeveer 5 cm met een bouillonblokje. Zet een apart pannetje met kokend water op het vuur om de eieren te pocheren.

Maak de pane frattau per persoon direct op het bord op. Wij doen dit thuis altijd met zijn tweeën; de één pocheert de eieren terwijl de andere de borden opmaakt. Pocheer het eerste ei, ongeveer 3 minuten tot het wit gestold is maar de dooier nog zacht. Maak intussen het eerste bord op: doop een stuk pane carasau in de bouillon en leg het op het bord. Doe er een laag tomatensaus overheen, sprenkel daar een laag pecorino over en dan weer een stuk in bouillon geweekte pane carasau. Maak zo het bord af met 3 a 4 lagen, eindig met een laag pecorino. Leg er het gepocheerde ei op, breek de dooier en meng het eigeel een beetje door de bovenste laag saus/kaas.
Maak het tweede bord, en dan aan tafel!

panefrattau2

*pane carasau kun je bestellen via www.gransardegna.nl

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties to “Pane frattau – Sardijns platbrood met tomatensaus, pecorino en gepocheerd ei”

 1. Ursula (missFromage) 31 augustus 2013 at 12:49 #

  Hoi Laura, ontzettend bedankt voor het fantastische Foodswappakket dat je voor me hebt samengesteld! Ik ben er super blij mee!
  En daarbij heb ik je blog ontdekt, en zeker weten dat ik hier vaker kom rondkijken 🙂

  De Italiaanse keuken(s) horen bij mijn favorieten, en dan nog heb je me weten te verrassen met producten en recepten waarvan ik nog nooit heb gehoord. Zoals deze pane frattau. Nu je me alle ingrediënten hebt toegestuurd, staat het dit weekend meteen op het menu 🙂
  En de risotto volgt ook snel, daar ben ik namelijk dol op.

  En wat een lekkere cantuccini – daar kon ik natuurlijk niet vanaf blijven.

  Ik schrijf snel een bericht over de Foodswap op mijn blog. Ik zal je laten weten wanneer het erop staat.

  Nogmaals super bedankt! Ik hoop dat jij even blij bent met jouw box als ik met de mijne.
  Groetjes, Ursula

Trackbacks and Pingbacks

 1. Recept: Melanzane alla pecorino - ComfortKitchen - 2 april 2013

  […] Het is een beetje een klusje, maar dan heb je ook wat. En als je net zo bent als ik, maak je gelijk een dubbele hoeveelheid tomatensaus. De helft vries je in voor een andere keer, als gewone pastasaus of voor bijvoorbeeld Pane frattau. […]

 2. Foodswap: culicadeau’s uit Toscane en Sardinië | missFromage - 1 september 2013

  […] ‘Less is more’ niet… *wink* Een recept uit Sardinië dat Laura op haar blog heeft gezet: Pane frattau, Sardijns platbrood met tomatensaus, pecorino en gepocheerd ei. Dat lijkt me comfort food bij […]

Laat een bericht achter