Risotto met kastanjechampignons en pecorino

14 jul

risotto met kastanjechampignons en pecorino

Deze risotto behoort toch wel tot mijn top 10 comfort foods. Daarnaast is het zo’n gerecht dat ik vaak maak als ik even niet goed weet wat we moeten eten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is risotto namelijk echt niet moeilijk om te maken: alles in één pan, rustig blijven roeren, kaas er door en klaar. De meeste ingrediënten heb ik altijd wel in huis, vaak hoef ik alleen even langs de winkel om champignons te halen. Bijkomend voordeel bij ons thuis is dat de kinderen deze risotto ook erg lekker vinden.

Risotto met kastanjechampignons en pecorino
ruim genoeg voor 3 personen, of voor 2 volwassenen en 2 kleine kinderen

  • 1 middelgrote ui
  • 2 bakjes kastanjechampignons
  • 200 gram risottorijst
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter bouillon van 2 bouillonblokjes
  • handje diepvriesdoperwten
  • 200 gram pecorino
  • olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • peper

Breng de bouillon in een pan aan de kook en zet deze dan op een laag pitje zodat hij warm blijft. Snipper de ui en snij de champignons in stukjes.

risotto met kastanjechampignons en pecorino

Fruit de ui in een scheut olijfolie in een braadpan of brede hapjespan met dikke bodem tot hij zacht is. Schenk er nog een beetje olie bij, zet het vuur iets hoger en doe de champignons bij de ui in de pan. Bestrooi met de tijm en peper en bak tot de champignons vocht los beginnen te laten. Zout is niet nodig, de pecorino die aan het eind door de risotto gaat is al aardig zout van zichzelf.

Doe de risottorijst in de pan bij de champignons en roer tot de rijst er glazig uitziet, 2 á 3 minuten. Schenk er dan het glas witte wijn bij. Blijf rustig roeren tot de risotto de wijn heeft opgenomen. Schenk vervolgens steeds een grote soeplepel bouillon bij de rijst en roer tot het vocht is opgenomen voor je er weer een nieuwe soeplepel bouillon bij doet. Het geheel moet steeds rustig pruttelen maar niet te hard koken anders wordt de rijst papperig aan de buitenkant terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

risotto met kastanjechampignons en pecorino

als je nog ongeveer 2 soeplepels bouillon te gaan hebt doe je de doperwten bij de risotto in de pan. Roer deze door de risotto heen en ga verder met de bouillon. Probeer even of de rijst al gaar is. De rijst moet zacht zijn maar wel vorm houden. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, ik heb meestal nog een klein beetje over. Gewoon af en toe even proeven dus!

Als de rijst gaar is en het vocht is opgenomen zet je het vuur uit en roer je ongeveer 100 gram van de geraspte pecorino door de risotto. Doe het deksel op de pan en laat een paar minuten staan. Zet de resterende pecorino op tafel zodat mensen zelf nog extra over de risotto kunnen strooien. Zelf vind ik dat meestal niet nodig.

Serveer de risotto met een tomatensalade of een groene salade.

risotto met kastanjechampignons en pecorino

Print Friendly, PDF & Email

Er zijn nog geen reacties

Laat een bericht achter